Vanföreställningar om att homosexuella rekryterar barn bakom Ugandas antigay-lag

I många afrikanska länder finns kulturella och sociala mönster som skiljer sig från det rationella tänkande vi är vana vid i Västerlandet. Det gör att det är viktigt med kulturell kännedom när man vill introducera ny kunskap från väst. Annars uppstår onödiga konflikter som försvårar när man vill hjälpa och stödja, något som blev tydligt i kyrkornas hjälpverksamet i Afrika vid bekämpning av hiv/aids. Man har en mer andlig eller spontan reaktion till problem som uppstår. Detta innebär bland annat att man söker ut den som är skyldig till att en olycka har drabbat byn eller att någon har drabbats av en sjukdom. Det kan till och med gå så långt att man dödar den som man anser är skyldig för att olyckan ska lämna byn. Många betraktade hiv/aids som en förbannelse, som inte har något att göra med ens uppförande och som därigenom inte heller kan förhindras om man ändrar sitt beteende. Tar man inte hänsyn till sådana grundförutsättningar kan det vara svårt att effektivt implementera hjälp.

Att värna om familjen är något som är mycket viktigt i afrikanska kulturer, och man betraktar med misstänksamhet den västerländska kulturen med dess annorludna individuella livsstil med skilsmässor, preventivmedel och support för homosexuell livsstil. Lär man känna de inhemska afrikanska kulturerna, så blir det mycket lättare att implementera vår medicinska och tekniska kunskap så att det blir ett konstruktivt kulturmöte.

När det gäller införandet av lagstiftning mot homosexuella i Uganda tycks det istället vara så att det sämsta i den Ugandiska kulturen har ingått en allians med det sämsta i den västerländska kulturen med detta maligna resultat som följd. David Bahati heter den ugandiska parlamentsledamot som är upphovsman till förslaget om antigay-lagen. Han har nyligen varit i USA och har då intervjuats av Rachel Maddow vid msnbc. Se intervjun här (obs flera YouTube-avsnitt i följd):

Bahati är naivt ärlig och uppriktig och berättar hur han ser på saken. Hans motiv är att skydda familjerna och barnen, och drivkraften bakom hans lagförslag är följande föreställning: Homosexuella kan inte föda några egna barn, därför försöker de engagera andra barn och försöker föra in dem i homosexuellt beteende. I Uganda pågår en kampanj där rika mecenater från väst investerar för att understödja detta. Ugandas barn är i fara, antigay-lagen är till för att skydda Ugandas barn som är i fara.

Man kan inte ta miste på Bahatis engagemang för familjerna och barnen, men varifrån har han fått denna, som man måste säga, vanföreställning att homosexuella eftersom de inte kan få egna barn aktivt försöker omvända andra barn till gay? Inte från Uganda, utan tyvärr från USA där denna konspirationsideologi florerat i vissa konservativa evangelikala kretsar. Det finns ett nätverk som heter The Fellowship, eller The Family som brukar samlas i C-Street House i Washingston och som har använt samma argument i USA i många år då man drivit kampanjer mot homosexuellas likaberättigande. Ledaren sticker inte under stol att det är detta nätverk som ligger bakom antigay-lagen i Uganda. David Bahati är själv medlem i nätverket.

Skall man kunna hjälpa på rätt sätt är det oerhört viktigt med kunskap om det sammanhang man verkar i, kunskap om den sociala, kulturella och politiska kontexten. Att förmedla kunskap om homosexualitet på ett objektivt sätt kan man bara göra om man har respekt för mottagaren. Att komma med ideologisk propaganda och slagord förvärrar oftast bara saken.

Jag vet inte exakt hur utbredda de här nämnda konspirationsteorierna om homosexuella är, förhoppningsvis rör det sig om små extrema grupper. Kanske även de flesta inom the Fellowship och The Family tar avstånd från dem, men för att de inte skall fortsätta att florera och dessutom exporteras och göra skada i andra länder är det oerhört viktigt att alla kristna ledare tydligt markerar mot detta.

Detta inlägg publicerades i Church, Samhälle och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Vanföreställningar om att homosexuella rekryterar barn bakom Ugandas antigay-lag

  1. Irène Nordgren skriver:

    Bengt

    Det är roligt att du låter dig inspireras av KV blogg och också modifierar tidigare tvärsäkerhet samtidigt som jag noterar att du inte vill låtsas om det genom att MEDVETET undvika att länka.

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=12221

    // Irène

  2. LeoH skriver:

    Reblogga detta på Tankar i natten och kommenterade:
    Ett sakligt och lärorikt, som vanligt, av Bengt.

  3. Bra skrivet och viktigt (fick länken från Leo).
    Har bott ett antal år i Afrika o känner igen mig i det du skriver. Älskar Afrika och föredrar mycket där. Men inte allt.
    Det är dubbelt. De värnar familjen, men har gärna en fru eller flickvän vid sidan om. Ett eller flera barn innan man gifter sig , med olika kvinnor, var också vanligt. Kvinnan med barnet är lyckligt lottad om fadern ändå sörjer för barnet ( det förkommer också).
    Och jag tror också att många förväxlar homosexualitet med pedofili. Där ligger kanske förklaringen i att de tror att homos ”rekryterar barn”

  4. Anneli Magnusson skriver:

    Bengt,
    Jättebra vi är så många kristna som tar avstånd för den här horribla lagen och hur homosexuella bemöts i allt för många länder.
    Den medvetna sammanblandningen av homosexualitet och pedofili förekommer tyvärr i Katolska kyrkan även i västvärlden och säkert även i andra kristna samfund. Frågan är om upplysning om sakernas tillstånd hjälper? Hur som helst om någon inte läst signaturen Inez inlägg om ämnet på min blogg så rekommenderas det varmt.
    Anneli

  5. Inez skriver:

    Bengt, Irène, Leo, Monica, Anneli,

    Det behövs verkligen folkbildning om homosexualitet och sexualitet och kön överhuvudtaget oavsett vilken världsdel man tillhör.

    Jag kan rekommendera videon ”The Origins of Orientation” inspelad under World Science Festival 2011. Det är en paneldiskussion mellan forskare som återger sina vetenskapliga resultat om sexuell orientering populärvetenskapligt, dvs. tillgängligt för en intresserad allmänhet. Videon är 90 minuter lång men blir inte tråkig för en sekund.

    Varför är heterosexuella kvinnors sexualitet gåtfullast av alla? Vad är den evolutionära förklaringen till att homosexualitet existerar? Har homosexuellas kulturella roll under evolutionen varit att stärka familjebanden? Fortsätter majoriteten av transexuella barn att vara transexuella som vuxna? Finns det skillnader mellan mäns och kvinnors sexualitet? Dessa frågor och många fler får svar sina svar i videon.

    Det är en skyldighet för alla som yttrar sig om homosexualitet och kön att inhämta kunskap. Se videon här:

    http://wsf.tv/videos/the_origins_of_orientation_sexuality_in_2011

    Inez

  6. Inez skriver:

    Bengt,

    Frank Mugisha, då blott 29 år, katolik och ledare för Sexual Minorities Uganda (SMUG), blev 2011 mottagare av två högt ansedda priser: Robert F. Kennedy Human Rights Award och Rafto Prize for Human Rights.

    Jag skrev redan 2012 på KV blogg om prisutdelningen och sambandet mellan de evangelikala och förföljelsen av homosexuella, (men det vill inte Irène nämna):

    ”Många afrikaner tror att homosexualitet är en dekadent import från västerlandet, i själva verket är det homofobi som är den förgiftade importen. Ekumeniken mellan amerikanska evangelikala och konservativa katoliker är god på den punkten. Brobyggandet grundades när ugandiska politiker och religiösa ledare släppte in evangelikaler och tillät dem att hålla konferenser om och finansiera rehabilitering av homosexuella samt underblåsa kriminaliseringen av homosexualitet i landet. Det är deras offensiva, kristna export av ’family values’, de ser det som evangelisation. Därefter ökade hatet och våldet mot homosexuella på gatorna.”

    Läs hela min kommentar här:

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=4662

    Inez

  7. Irene Nordgren skriver:

    Signatur Inez

    ”men det vill inte Irène nämna”

    Du är ute ute efter att hämnas på mig då jag uttryckt att jag har svårt att ta till mig anonyma signaturer på KV blogg.

    Att bli anklagad att inte komma ihåg en kommentar som är 2 år gammal som ILLVILJA …….vad är det om inte hämnd som du tar till när jag påpekar att Bengt så uppenbart oss katolska bloggare emellan börjat mobba KV Blogg genom att inte länka till det han läst på KV blogg och låtit sig inspireras av. I detta fall om Uganda. Bengt om någon är annars mycket noga med länkar hit och dit inom bloggosfären -men på senare tid tycks han ha bestämt sig att diskriminera KV blogg.
    Och det står honom naturligtvis helt fritt i bloggosfärens kalla krig……

    Vill du delta i det kriget signaturen Inez så står det dig också fritt ……men låtsas då inte att du är en slags anonym FREDSDUVA som slår dig ned i katolska bloggar som en medlare och domare som vill fred ……

    // Irène

    PS Jag tycker inte att någon ska sticka under stol med att det råder en stark TVÄRKYRKLIG ALLIANSBILDNING inom bloggosfären där tex Bengt allierar sig med bloggen Kristen Opionion som jag i min tur tar oerhört mycket avstånd ifrån och då per automatik också tar avstånd från Bengts Blogg. Och Bengt gillar inte bloggen Dagens Seglora där jag medverkar osv osv

  8. Inez skriver:

    Irène,

    Är jag värd din verbala örfil? Okej, det blev ett missförstånd, jag trodde att du medvetet lät bli att nämna min kommentar. Jag respekterar att du avvisar signaturer och skriver inte längre på KV. Jag vill om det går undvika att delta i något krig.

    Inez

  9. Irene Nordgren skriver:

    Bengt

    Eftersom du modererar bort mitt svar till Inez- ska jag tolka dig som att du avvisar mig att skriva på din Blogg ?

    // Irène

  10. Pingback: CAFORD, kardinal Turkson, Sveriges Kristna råd m.fl. tar avstånd från Ugandas anti-gay lagar | Bengts Blogg

Lämna en kommentar