Strategiskt viktiga frågor att behandla på LCWR´s årsmöte i St. Louis.

7-10 augusti håller LCWR, USA´s kvinnliga katolska ordnars ledarorganisation i USA sitt årsmöte i St. Louis. På agendan kommer då givetvis att stå hur man skall förhålla sig till Troskongregationens läromässiga genomgång av organisationen. NCR kommenterar situationen.

Systrarna kommer givetvis att förhålla sig med bevarad integritet och inte kompromissa med sitt samvete, det är självklart, även om det innebär att sådana krav ställs på dem att resultatet blir att organisationen upphör att vara officiellt erkänd av Vatikanen. Att det skulle bli ett sådant resultat är det nu ingen som vill, inte systrarna själva, inte biskoparna.

Ingen organisation kan lägga munkavle på en debatt, ingen kan tvingas att kompromissa med sitt samvete. Det är heller inte önskvärt att sådant sker inom Katolska kyrkan, som bygger på att alla vi döpta är personer med integritet som agerar utifrån förnuft och samvete. En kyrka bestående av nickedockor fungerar helt enkelt inte. Samtidigt har vi ett läroämbete som måste respekteras.

Dagens helgon, Ignatius av Loyola och hans grupp förbjöds en gång i tiden av den tidens inkvisition från att verka. Ignatius underkände inte läroämbetets formella legitimitet, även om han ansåg det var ett felaktigt beslut. Det visar att lydnad är en dynamisk dygd utövad av fria personer, motsatsen till underkastelse. Väljer man att trotsa auktoriteten, så är det också ett ansvar man självständigt tar.

Vi följer vad som sker och hoppas på en dynamisk konstruktiv process där alla parter agerar med integritet och klokhet som inte slutar med öppen konflikt.

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Strategiskt viktiga frågor att behandla på LCWR´s årsmöte i St. Louis.

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Bravo Bengt! Även om jag nog tycker att det främst är systrarna som visat prov på klokhet…
    Anneli

  2. Irène Nordgren skriver:

    Bengt
    ”Ingen organisation kan lägga munkavle på en debatt”
    Du glömde ordet LÄNGRE.
    Tack vare internet och bloggosfären har såväl världsliga som kyrkliga diktaturer mist
    ”munkavle ”som kontrollinstrument.
    På annat ställe skriver du
    ”Katolska kyrkan är för frihet, demokrati ”
    Här glömde du ordet UTOMKYRKLIG.
    Katolska kyrkan värnar om utomkyrklig frihet, (särskilt religiös sådan) och utomkyrklig demokrati.
    Detta gäller dock inte INOMKYRKLIGT. Där säger hierarkin tydligt och klart att katolska kyrkan inte har som ambition att bli demokratisk.

    Viktigt att inte vilseföra oinsatta läsare Bengt.

    // Irène

    • bema skriver:

      Irène!

      Ja, jag skulle kunna ha lagt till ”längre”. Självklart är det svårare idag för ledare att ha kontroll över och styra debatter, då media är var mans och kvinnas tillgång.

      Frihet och demokrati gäller för alla medborgare i ett land, inkl katoliker, det är självklart, det är Katolska kyrkan för och det är grundläggande för katolsk sociallära.
      Lika självklart att kyrkan som trosgemenskap inte är en demokrati i samma mening som den sekulära staten. Då skulle vi inte kunna säga att Jesus är Herre, vi skulle rösta om läran, och något läroämbete skulle inte behövas.

  3. Pingback: Katolsk Vision » Självklarheten av ett katolskt demokratiskt LÄROÄMBETE

  4. Pingback: Enighet mellan troende och icke-troende: Fördöm fundamentalismen! | Bengts Blogg

  5. Pingback: Kyrkans kanoniska lag: Kollegialitet och lekmannainflytande skönmålad fasad men inte verklighet. | Bengts Blogg

  6. Pingback: Elizabeth Johnson i skarp kritik av USA´s biskopar och Troskongregationen: Verkar inte som om man läst min bok | Bengts Blogg

Lämna en kommentar