Om

Jag är läkare och katolik, härstammar från Västergötland, Läst i Uppsala, bosatt och arbetar i Stockholm, gift med Maria. Jag bloggar om kyrka, kristendom, kultur, samhälle.

Vid Linnés Hammarby Linnès Hammarby Vid Linnés Hammarby

 skaradjäknen Jag och Skaradjäknen

Vid Kinnekulle

Vid Kinnekulle

5 kommentarer till Om

 1. Sune Olofson skriver:

  Bengt, har du tips på en kurs där den katolska läran och den protestantiska presenteras och där olikheterna prövas och studeras?

  Allt gott
  Sune Olofson
  Journalist

 2. Michael Samuel skriver:

  Hej Bengt det känns jätte bra att du skriver om vad som händer med dom kristna i Irak. Det är stort av dig.

  //
  Michael Samuel

 3. Rebella skriver:

  Detta gamla blogginlägg
  http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/archive/2011/08/11/varf-246-r-kan-inte-kvinnor-bli-pr-228-ster-i-katolska-kyrkan.aspx
  är tydligen stängt för nya kommentarer, så jag kommenterar här istället och hoppas det är OK.

  Bengt, jag förstår inte hur du i ena andetaget kan försvara synen på de två könen som väsensskilda och i nästa skriva ”jag tror att det i kyrkan liksom i samhället i övrigt finns mycket köns-stereotypier som binder mäns och kvinnors kreativitet och kraft”. Denna syn på de i grunden olika könen som definierar en mänskas hela väsen och roll efter hennes kromosomuppsättning – se där stereotypens grund och bas.

  Under den tidiga kyrkans tid var det självklart att kristna kunde hålla sig med slavar. Idag skulle vi knappast se det som förenligt med kristen tro att man kan äga en annan människa, så visst följer den romersk-katolska kyrkan med sin tid! fast det inte direkt går undan i svängarna. Med tanke på de villkor som majoriteten av katolska kyrkans medlemmar ute i världen lever under tror jag dock man inte kommer att omvärdera sin åsikt att om könens i grunden essentiellt olika väsen på länge länge än – om någonsin, beroende på hur världen utvecklas.

  Jag är totalt ointresserad av huruvida mina präster är kvinnor eller män men en kyrka som förminskar mig till mitt kön, som pekar på en viss liten del av människans möjligheter och säger ”se där är din lott, förutbestämd åt dig helt oavsett hur lite du själv kan känna igen dig i och se några möjligheter i den traditionella kvinnligheten” kan jag omöjligen bli en del av.

 4. Marianne Frändemark skriver:

  Tack för en synnerligt god artikel!
  Från en Skaradjäkne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s